Titel: Lära trolldom.

Meddelare: Hustru Anna Karolina Jonsson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: klimpen

Det var en gubbe här i socknen, som hette Frisk, och han var nerifrån Skellefteåtrakten. Han berättade mycket om en stortrollkarl, som hade varit där nere. Han sade nog namnet på honom också, men det minnes jag inte nu. - Det var en som skulle få lära sig trolla av den där, men det lärde inte vara något för roskullsgöra. De gick upp till kyrkan en natt. Trollkarlen gick upp i tornet och under den tiden skulle lärjungen gå in i likhuset och stoppa en slant i munnen på en död, som låg där. Han gjorde så, och då reste den döde på sig, och det syntes, som han ämnade sig till att stiga upp, och bero på, huru det gått för den, som hade oroat honom, men i detsamma klämtade trollkarlen ett slag i kyrkklockan, och då sjönk den döde ihop igen. sedan bar det iväg till vintergraven. Han, som höll på lära, skulle gå ned och byta om skjortan på ett av liken, och det gjorde han, men farligt hade det varit. Han hade tyckt, att han gick på en smal sträng mellan himmel och helvete. Slutligen bar det in i kyrkan och fram till den andre, men det var så fullt med småandar i kyrkan, att han inte orkade ta sig längre in än tre steg, och därför fick han inte vara "vis" längre tid än tre år, men hade han varit karl att ta sig ända fram till altaret, så hade visdomen räckt hela livet.